...imádni fogod!

ICON blog

2011.09.13

Mióta viselnek a nők kalapot?

Görög terrakottafigurák tanúsítják, hogy már a boiotiai hölgyek is viseltek a nap ellen védő szalmakalapot, tholiát, mégpedig a fejüket is betakaró nagykendő, a himation tetején. Az etruszk asszonyságok csúcsos kalapkát, tutulust hordtak, a római matrónák azonban csak a himationhoz hasonló nagykendőjüket, a pallát cisco 350-060 exam húzták fejükre. A középkorban a férjes asszony fejfedője a fejkendő vagy főkötő volt. A 15. században ez aztán gigantikus méreteket ölt. Lady Beatrice Arundel 1439-ből való szobrán már ott látható a cornette: egyszerű, koronás főkötő, amelyből jobbra-balra egy-egy félméteres szarv döfődik a levegőbe. Ezt swiss replica watches követte az 1450-es években a hennin, a méteres cukorsüveg a hölgyek fején, amelyről fátyol hullott alá. Állítólag Magyarföldről terjedt el, s eredetileg a kun asszonyok jellemző viselete volt.

Az etruszk asszonyságok csúcsos kalapkája a tutulusLady Beatrice Arundel és a cornetteCornettehennin

A 16. század húszas éveiben a német hölgyek igen csinos, széles karimájú, piros kalapot hordanak, fehér replica handbags tollal. Lucas Cranach még Vénuszt is ilyen kalapban ábrázolja - különben talpig Vénusz-kosztümben.

A 16. századi piros kalap

A 18. században aztán beütött a kalapőrület, - bár hogy ezeket a felépítményeket főkötőnek, fejdísznek vagy kalapnak tisztelhetjük-e, azt nehéz lenne eldönteni, annyira 200-120 exam egybeforrtak a feltornyozott, hajporos frizurával. 1778-ban a legdivatosabb kalap hadihajó alakú volt. Három árboccal, vitorlákkal, és néhány csinos apró ágyúval díszítve. S amikor 1783-ban a Montgolfier testvérek léghajója a levegőbe emelkedett, pár nap best replica watches múlva a hölgyek fején ott lebegett a léghajó mása, a Montgolfier-kalap.

A kalap egybeforrt a feltornyozott, hajporos frizurával

Az angol ladyk arcát ugyanebben az időben egyszerű, de ízléses kalapok árnyékolják be. Hogy pompásan illettek nekik, azt tanúsítják Gainsborough, Romney és Reynolds arcképei.

George Romney: Emma HartGeorge Romney: Miss ConstableReynoldsReynolds

Csak ízelítőül ismertettük ezeket a legnevezetesebb fejdíszeket, az azóta váltakozó sok ezer formát és díszítést nehéz lenne követni.

A kalap a 20. századbanA kalap a 20. századbanA kalap a 20. századbanA kalap a 20. században

Forrás: mek.oszk.huKapcsolódik: divattörténet kalap

Összes bejegyzés

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás.

Szóljon hozzá!

Ha szeretné véleményét megírni, jelentkezzen be, vagy regisztráljon.

Regisztráljon most!

Regisztráljon hírlevelünkre most!
A regisztráció kedvezményt ér!

A regisztrációról bővebben...
Elfelejtettem a jelszavam...

Blog címkefelhő